Veelgestelde vragen

Wat voor soort werk hebben jullie?

Denk aan groente oogsten, bloemen snijden, werken aan gewas (bijvoorbeeld blad snijden en indraaien), groente en bloemen inpakken, varkens of kippen verzorgen, eieren rapen of inpakken, etc.

Bekijk de vacatures >

Op wat voor soort bedrijf kom ik te werken?

Je komt op een agrarisch bedrijf terecht. Onze mensen werken op glastuinbouwbedrijven, vollegrondsbedrijven, champignontelers, varkenshouderijen, kippenboerderijen, koeienboerderijen, boomkwekerijen etc.

De Nederlandse tuin- en landbouw is toonaangevend in de wereld. Dus je komt vaak op een modern bedrijf te werken.

Hoe werkt het als jullie een vacature binnenkrijgen?

Een opdrachtgever meldt ons dat hij een nieuwe medewerker zoekt. En hij laat ons weten wat voor iemand hij zoekt. Wij stellen de vacature op. En gaan dan aan de slag om de juiste persoon te vinden.

We zoeken in onze database van mensen die zich eerder hebben ingeschreven. En we zetten de vacature uit in ons internationale wervingsnetwerk.

Wil jij als eerste gebeld worden als er een nieuwe vacature binnen komt? Schrijf je dan in bij Z.O.N. als werkzoekende >

Z.O.N. heeft een baan voor me. En dan?

Dan wordt je gebeld. Je krijgt de vraag of je de baan wilt aannemen. En je krijgt te horen waar je komt werken en wonen. Vervolgens stellen we de vraag: ‘wanneer kun je in Nederland zijn?'

Weten we dit, dan informeren we je nieuwe chef, zorgen we dat er huissleutels klaarliggen en vertellen we de medebewoners van je huis dat je in aantocht bent.

Wat moet ik zeker meenemen als ik naar Nederland kom?
 • Werkkleding + werkschoenen met stalen neuzen
 • Paspoort of identiteitskaart
 • Rijbewijs
 • Nederlandse BSN-nummer als je die hebt. Heb je geen Nederlands BSN-nummer, dan vragen we deze voor je aan als je in Nederland bent.
 • Pasje van de zorgverzekering als je die hebt
 • Bankrekeningnummer, IBAN en BIC. Dit mag ook het nummer van een niet-Nederlandse rekening zijn.
 • Bankpas
 • Geld om de eerste twee weken te kunnen overbruggen
 • Smartphone als je die hebt. We gebruiken een app om je het contract en de loonstrook te sturen. In deze app kun je ook je vragen stellen.
Hoe kom ik in Nederland?

Je regelt en betaalt de reis naar Nederland zelf. De meeste mensen komen hier met een taxibusje of eigen auto. Een enkeling gaat met het vliegtuig.

Hoe werkt het als ik in Nederland arriveer?

Je krijgt het adres van je woonplek. Je reist vervolgens rechtstreeks naar je woonplek in Nederland. Daar zet je je bagage neer en kun je even acclimatiseren.

Kom je ’s avonds of ’s nachts aan? Ga dan meteen slapen. We halen je de volgende werkdag op om je in te schrijven.

Kom je tijdens kantooruren aan? Dan halen we je dezelfde dag op om je in te schrijven.

Je schrijft je in op het kantoor van Z.O.N. We sturen het contract naderhand digitaal toe.

Is het papierwerk in orde gemaakt? Dan krijg je een fiets of een auto. We gaan daarna meestal samen naar je nieuwe werkplek kijken. Zo weet je waar je moet zijn en hoe het daar is. Daarna ga je weer terug naar je woonplek. Meestal kun je de volgende dag al aan het werk.

Waar kom ik te wonen?

De meeste van onze medewerkers wonen in een huis. Je deelt een kamer met 1 persoon. Soms met 2 personen. Je deelt een gezamenlijke douche.

We hebben normale huisregels. Bijvoorbeeld dat je de gezamenlijke ruimtes die je gebruikt netjes achterlaat.

Onze regels zijn niet superstreng. Je mag gewoon leven. We vragen je wel rekening te houden met de gebruiken in Nederland. Heb je bijvoorbeeld een feestje, dan is het in Nederland gebruikelijk dat je na 12 uur niet voor geluidsoverlast zorgt. Het is ook gebruikelijk om je auto of fiets te parkeren op de plek die hiervoor is aangewezen.

De huisregels hangen in het huis.

Hoe kom ik op mijn werk?

Je komt zo dicht mogelijk bij je werkplek te wonen. Je krijgt standaard een fiets tot je beschikking. Woon je verder van je werkplek, dan krijg je een auto of een elektrische fiets.

Werken jullie alleen met arbeidsmigranten of hebben jullie ook Nederlanders in dienst?

We hebben ook Nederlanders in dienst. Denk aan parttimers, fulltimers en scholieren in allerlei functies. Maar het overgrote deel van ons werknemersbestand bestaat uit arbeidsmigranten.

Hoe zit het met certificering?

We hebben drie certificeringen: NEN 4400-1, Fair Produce en SNF. En we zijn aangesloten bij de NBBU.

 • NEN 4400-1 is een certificering van Stichting Normering Arbeid (SNA). Deze stichting controleert ons op juiste afdrachten aan de Belastingdienst en betalingen aan werknemers.
 • Fair Produce is opgezet door de champignonteelt. Ook deze stichting controleert ons op juiste afdrachten aan de Belastingdienst en betalingen aan werknemers.
 • SNF staat voor Stichting Normering Flexwonen. Deze stichting controleert of onze huisvesting voldoet aan de Nederlandse regels.
 • De NBBU is één van de twee uitzendbonden in Nederland. Deze bond behartigt onze belangen als uitzender. De NBBU is partner in het CAO-overleg.